Tuesday, February 27, 2024
FeaturedPhoto StoriesΚάμερες

Η Nikon Z9 πήγε στο διάστημα

Η Nikon ανακοίνωσε ότι η Nikon Z 9 “εκτοξεύτηκε” στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Ιανουάριο, βοηθώντας τους αστροναύτες της NASA να τραβήξουν τις εμβληματικές και συναρπαστικές εικόνες της Γης και του διαστήματος με “αστρική” ποιότητα και ευκρίνεια. Αυτό είναι ένα επίτευγμα ορόσημο για τη σειρά Nikon Z, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη mirrorless κάμερα  της Nikon που χρησιμοποιείται από το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού.

Πολλές Z 9 μαζί με μια εντυπωσιακή επιλογή φακών NIKKOR Z έχουν σταλεί στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά, της 20ης αποστολής εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού Northrop Grumman για τη NASA. Το διαστημόπλοιο φορτίου Cygnus, που μεταφέρεται στον πύραυλο SpaceX Falcon 9, εκτοξεύτηκε από το Space Launch Complex 40 στο Cape Canaveral Space Force Station στις 30 Ιανουαρίου 2024. Η Z 9 χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία mirrorless και αντικαθιστά τις Nikon D6 και D5 ψηφιακές κάμερες SLR στον διαστημικό σταθμό, με την D5 που είναι σε λειτουργία από το 2017.

Από την αποστολή Apollo 15, πριν από 50 χρόνια, οι κάμερες και οι φακοί της Nikon έχουν χρησιμοποιηθεί από τη NASA για εξερεύνηση του διαστήματος σε διάφορες αποστολές και στα διαστημικά λεωφορεία. Ξεκινώντας το 1999, οι κάμερες Nikon (η Nikon F5) και οι φακοί NIKKOR χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά για να βοηθήσουν στην επιστημονική έρευνα, τη συντήρηση και την παροχή βοήθειας στους αστροναύτες να τραβήξουν τις εμβληματικές εικόνες της Γης  και όχι μόνο. Ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται τόσο εντός του διαστημικού σταθμού, αλλά και στο κενό του διαστήματος σε μια ειδική «κουβέρτα» που αναπτύχθηκε από τη NASA. Το 2008, η NASA παρέλαβε την ψηφιακή SLR D2XS και το 2013, 38 ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR Nikon D4 και 64 φακοί NIKKOR παραδόθηκαν στο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού.

 

Η αποστολή της Nikon αποτελείται από 13 σώματα της Z 9, περισσότερους από 15 φακούς NIKKOR Z, συμπεριλαμβανομένων υπερ-τηλεφακού και μακρο-φακούς, και 15 προσαρμογείς FTZ II.

 

Η σειρά φωτογραφικών μηχανών mirrorless, Nikon Z κυκλοφόρησε το 2018 και έκτοτε έχει επωφεληθεί από την τελευταία καινοτομία, τις συνεχείς ενημερώσεις υλικολογισμικού και μια ταχέως αναπτυσσόμενη σειρά φακών NIKKOR Z.  Η Z 9 είναι η κορυφαία κάμερα mirrorless full frame της Nikon, η οποία θεωρείται πολύ καλή για την εξαιρετικά στιβαρή της κατασκευή, την ακλόνητη αξιοπιστία για τους επαγγελματίες και την τεχνολογία επόμενης γενιάς. Η Z 9 είναι η πρώτη κάμερα του τύπου της που εξαλείφει το κλείστρο, ελαχιστοποιώντας τα κινούμενα μέρη για μέγιστη αντοχή. Οι κάμερες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο σε τροχιά είναι φυσικά μη τροποποιημένες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επίγειοι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στην ίδια ποιότητα κατασκευής με το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού στο διάστημα.

Ενώ η κάμερα είναι φυσικά ίδια, οι μηχανικοί της Nikon συνεργάστηκαν απευθείας με τη NASA για να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο αποκλειστικό υλικολογισμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αστροναυτών και του περιβάλλοντος στο διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της μείωσης θορύβου σε μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου έχοντας υπόψη τον συνεχή βομβαρδισμό της κοσμικής ακτινοβολίας στον οποίο υπόκεινται το πλήρωμα και ο εξοπλισμός του διαστημικού σταθμού. Έχουν γίνει πρόσθετες αλλαγές στην ακολουθία ονοματοδοσίας των αρχείων, καθώς και προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και χειριστήρια που έχουν βελτιστοποιηθεί για τη ζωή στο εργαστήριο σε τροχιά και όταν περικλείονται στο προστατευτικό κάλυμμα για εξωτερικές αποστολές. Έχουν γίνει επίσης αλλαγές στο FTP και στο πρωτόκολλο μεταφοράς της κάμερας για να απλοποιηθεί η ροή εργασίας του αστροναύτη, να αυξηθεί η απόδοση και να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά την αποστολή εικόνων από το διάστημα στη Γη.

 

Spread the love