Tuesday, December 5, 2023
BlogPhoto Wall ChoicesΦωτογραφιες

Φωτογραφία: Πέντε ιδέες για το Halloween

Τώρα, ή που θα γιορτάζει κάποιος το Halloween ή που θα το μισεί. Και μιλάω για εδώ στην Ελλάδα, που είχαμε τέτοιο και στο χωριό μας. Το ξενόφερτο αυτό έθιμο τείνει να “κυριεύει” ολοένα και περισσότερους, ειδικά τους νεότερους, μιας και ο Οκτώβριος ο δικός μας (Ελλάδα) δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γιορτή. Ίσως και αυτή ήταν η ανάγκη μας να το υιοθετήσουμε σαν έθιμο!

 

Είχατε και στο χωριό σας Halloween; – Τι είναι τελικά αυτή η γιορτή;

Το Χαλογουίν (αγγλικά: Halloween) γιορτάζεται τη νύχτα της 31 Οκτωβρίου κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα».Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Χαλοουίν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Χαλοουίν (Halloween) συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι. Σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Πράγματι μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωχνε. Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά», ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Γι’ αυτό κάθε Χαλοουίν, οι Ιρλανδοί σκαλίζουν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, βάζουν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

Ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα της γιορτής είναι τα καραμελωμένα μήλα και η γλυκιά τάρτα κολοκύθας.

Μια άλλη παράδοση που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ιρλανδία είναι η παρασκευή μίας γλυκιάς ζύμης που ονομάζεται barmbrack , η οποία είναι γεμισμένη με σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα και πριν το ψήσιμο προστίθεται στη ζύμη και ένα νόμισμα ή δαχτυλίδι για ένδειξη καλοτυχίας σε όποιον το πετύχει στο κομμάτι του ,όπως αντίστοιχα στην ελληνική βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.

Ευκαιρία για φωτογράφιση

Όπως και κάθε στιγμή, έτσι και το Halloween είναι μια ευκαιρία για δημιουργήσουμε και να εμπνευστούμε για φωτογραφίες. Άλλωστε βοηθάει και ο μήνας Οκτώβριος που μας χαρίζει απίστευτα χρώματα στη φύση αλλά και το φως του μήνα αυτού είναι ιδιαίτερο.

Πέντε ιδέες για να φωτογραφίσετε το Halloween

Φωτογράφιση μέσα στο σπίτι

Μπορεί απλά να βαριέστε ή ο καιρός να μη βοηθάει για εξωτερική φωτογράφιση και έτσι η μόνη λύση είναι μέσα. Δεν χρειάζονται πολλά. Μερικές κολοκύθες, κάποια ξύλινη επιφάνεια ή άλλη υφή , ένα βιβλίο ίσως μερικά λουλούδια, κάποιο σκεύος μια πηγή φωτός ή το φως από το παράθυρο, μπόλικη φαντασία και υπομονή. Μπορείτε φυσικά να ντύσετε τα παιδιά σας με στολές για Halloween και τραβήξετε μερικά πορτρέτα.

Φωτογραφία από Ylanite Koppens από το Pixabay

 

Φωτογράφιση στο δάσος

Τα δάση, τα δασύλλια, τα πάρκα και γενικά η εξοχή αυτή την εποχή έχει από τα καλύτερα χρώματα για φωτογράφιση! Αυτές οι αποχρώσεις του πράσινου των χωραφιών σε συνδυασμό με τα καφέ- πορτοκαλιά φύλλα στα δέντρα, είναι το ιδανικό backgroung για μια φωτογράφιση. Φυσικά ακόμα πιο πετυχημένη θα είναι αν ο ουρανός είναι σκοτεινός, συννεφιασμένος και αν υπάρχει και ομίχλη, θα τρίβετε τα χέρια σας!

Φωτογραφία από Mayur Gadge από το Pixabay

Φωτογράφιση σε παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια

Όλοι έχουμε στο χωριό μας από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, ένα ερείπιο που πάντα πιστεύαμε ότι έχει φαντάσματα. Ε, αυτή είναι ίσως η ευκαιρία να εμπνευστούμε από αυτό και να δημιουργήσουμε την κατάλληλη σύνθεση για το Halloween. Η εικόνα ενός άδειου, εγκαταλελειμμένου σπιτιού, ή ακόμα καλύτερα ενός μισογκρεμισμένου σπιτιού με παλιά ξύλινα παράθυρα και σκισμένες κουρτίνες, μια σκιά ανθρώπινη πίσω από ένα σπασμένο τζάμι… το πιάσατε το νόημα,…spooky καταστάσεις!

Φωτογραφία από brands amon από το Pixabay

 

Φωτογράφιση πορτραίτου σε χωράφι

Αυτό απαιτεί και τη βοήθεια κάποιου φίλου ή ενός ατόμου ακόμα. Να έχουμε και κάποιον να φωτογραφίσουμε. Μια κολοκύθα, μια στολή και λίγο μακιγιάζ θα κάνει την δουλειά. Μπορείτε να επιλέξετε και να αποκρύψετε κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου ή να τα καλύψετε με μακιγιάζ.

Φωτογραφία από ksyfffka07 από το Pixabay

Φωτογράφιση κατοικίδιου

Ίσως αυτή η ιδέα να είναι και η καλύτερη, όσον αφορά το αποτέλεσμα,  ωστόσο είναι και η πιο δύσκολη αφού για την διαχείριση του απαιτείται και η κατάλληλη εκπαίδευση του κατοικίδιου. Υπάρχουν φορές που το κατοικίδιο δεν συνεργάζεται ή ακόμα και να τρομάζει πολύ εύκολα αν δεν είναι αρκετά συνηθισμένο σε αυτού του είδους την μεταχείριση. Πάντα φυσικά δεν ζορίζουμε σε καμία περίπτωση το κατοικίδιο!

Φωτογραφία από nancy sticke από το Pixabay

 

Spread the love