Saturday, December 2, 2023
BlogFeaturedΦωτογραφιες

Μια έκθεση φωτογραφίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, παρουσία του Διοικητή της 7ης Υ.Πε. Κρήτης Νεκτάριου Παπαβασιλείου, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας  με τίτλο: «Η Ζωή στα Χέρια μου».  Τα 30 έργα φωτογραφίας, δωρεά στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, έχουν ήδη εκτεθεί στο ΓΝ Χανίων, θα παραμείνουν επισκέψιμα για τους υγειονομικούς και το κοινό στο Γ.Ν. Ρεθύμνου έως τέλος Δεκεμβρίου και ακολούθως θα ταξιδέψουν και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κα Ζωή Ράπτη, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Στις ημέρες μας, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα σε ότι αφορά την ψυχική του Υγεία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και η επαφή με την Τέχνη και τον πολιτισμό καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ. 

Σε αυτή την κατεύθυνση το Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις του υπουργείου Υγείας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης και να το θέσει στην υπηρεσία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους με ψυχικές διαταραχές. Η πολιτιστική συνταγογράφηση έχει ενταχθεί στις δράσεις που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκ. ευρώ, παρέχοντας δωρεάν επισκέψεις σε Μουσεία, Θέατρα, Εκθέσεις και σε άλλες δράσεις στους ωφελούμενους, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία 3 Κέντρων Ημέρας  για την παρακολούθηση και στήριξη των ασθενών. Οι νέες δομές εξειδικευμένες στην Ψυχική Υγεία μέσω της Τέχνης υλοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ισχύει και για πολλές από τις 104 νέες Μονάδες που δημιουργούνται συνολικά αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω των οποίων θα ολοκληρωθεί η Μεταρρύθμιση στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας. 

Στην Κρήτη δημιουργούνται Νέες Μονάδες, από αυτές που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των 104 Δομών και συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι από τα 12 οικοτροφεία και έναν Ξενώνα, που θα δημιουργηθούν στην Επικράτεια για την υποστήριξη των ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μια Δομή θα λειτουργήσει στο Ρέθυμνο. 

Επιπλέον, από  τις 8 Μονάδες που θα δημιουργηθούν  για την  Έγκαιρη Παρέμβαση στην ψύχωση σε έφηβους και νεαρούς ενήλικους,  μια εξ’ αυτών θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο. 

Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Από τα 6 Κέντρα Ημέρας και τις 4 Κινητές Μονάδες, που έχουν προβλεφθεί στο πλάνο  για ασθενείς με άνοια  και νόσο  Alzheimer  μια δομή θα ενισχύσει τις Υπηρεσίες Υγείας στο Ηράκλειο». 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν δια της παρουσίας τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Διοικητής του ΓΝ Ρεθύμνου κ. Λευτέρης Μαρκάκης, ο δωρητής των έργων κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, ο Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ρεθύμνου και Πρόεδρος ΚΟΙΣΠΕ Ρεθύμνου κ. Χριστονάκης Αντώνιος και ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Dryjohn (@george_dryjohn)

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, στελέχη και επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων, ο Αντιπρόεδρος του  Περιφερειακού Συμβουλίου κ.  Κώστας Δανδουλάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής  Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημοτικής Περιουσίας, Κληροδοτημάτων κ. Στέλιος Σπανουδάκης, το τακτικό μέλος Δ.Σ. ΓΝ Ρεθύμνου, Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ρεθύμνου και Πρόεδρος ΚΟΙΣΠΕ Ρεθύμνου κ. Χριστονάκης Αντώνιος, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και Δ/ντρια Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ Ρεθύμνου κα Γιαννούση Ελισάβετ, ο Δ/ντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αθανασιάδης Δημήτρης,  Δ/ντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας κα Κίντα Δήμητρα, κ.α.

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Παπαβασιλείου Νεκτάριος, παρουσία του Διοικητή και υπηρεσιακών στελεχών του Γ.Ν. Ρεθύμνου, είχε συνάντηση εργασίας με τη Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Spread the love