Monday, March 4, 2024
BlogFeaturedΦωτογραφιες

Η «εκπαιδευτική» προσέγγιση του Dreamstime στη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων

Το πρακτορείο φωτογραφιών Dreamstime αντιμετωπίζει την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επιχειρώντας να «εκπαιδεύσει» τους παραβάτες, εφαρμόζοντας μια διαφορετική τεχνική  με την ελπίδα ότι θα γίνουν νόμιμοι πελάτες στο μέλλον.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. το πρακτορείο φωτογραφιών, Dreamstime, λανσάρει ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο παρακολούθησης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που στοχεύει στην επίλυση των διαφορών με μια ανανεωτική προσέγγιση: οικονομικά αποδοτική αδειοδότηση και εκπαιδευτική.

Το Dreamstime’s LicenseGuard λειτουργεί όπως πολλά άλλα διαδικτυακά εργαλεία εντοπισμού παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Χτενίζει το Διαδίκτυο αναζητώντας περιπτώσεις όπου οι εικόνες του Dreamstime χωρίς την άδεια του έχουν δημοσιευτεί από τρίτο μέρος. Όμως, αντί να ταρακουνήσει τον παραβάτη με ένα πρόστιμο πάνω από 1000$, το Dreamstime ελπίζει να μετατρέψει αυτούς τους ανθρώπους σε πελάτες και να δημιουργήσει μια θετική εκπαιδευτική εμπειρία σχετικά με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Dreamstime, με 185 εκατομμύρια εικόνες στη βιβλιοθήκη του από 875.000 συνεργάτες, θα αξιολογήσει την υποτιθέμενη παραβίαση κατά περίπτωση, και αυτό περιλαμβάνει ανθρώπινη εξέταση.

Το πρακτορείο φωτογραφιών θα επιλύσει τη διαφορά με διάφορους τρόπους. Εάν η παράβαση φαίνεται να είναι λάθος, ο παραβάτης μπορεί απλώς να αφαιρέσει την εικόνα. Το Dreamstime θα προσφέρει επίσης μια «ειδική έκδοση» της κανονικής άδειας χρήσης εικόνας που καλύπτει την άδεια μετά τη χρήση. και θα ληφθούν υπόψη νομικές ενέργειες όταν πρόκειται για επαναλαμβανόμενους παραβάτες που αγνοούν κατάφωρα τις προηγούμενες προειδοποιήσεις.

«Αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε διάφορα σχήματα τιμολόγησης για αυτήν την ειδική άδεια», δήλωσε στο Inside Imaging η υπεύθυνη επικοινωνίας του Dreamstime, Corina Dan. «Θα επιλέξουμε την τελική άδεια χρήσης με βάση το ποσοστό μετατροπής, πόσοι χρήστες θα πραγματοποιήσουν μετατροπή για κάθε δομή τιμολόγησης.

«Ενδέχεται να αποφασίσουμε να εναλλάξουμε την τιμολόγηση με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης ή/και το αν ήταν ατύχημα ή γνωστή πράξη. Το ιδιόκτητο AI μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις περιπτώσεις και να δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον σε αυτούς τους ιστότοπους».

Μιλώντας με το Plagiarism Today,  υπογραμμίζει πώς ο στόχος είναι να αποφευχθεί η δημιουργία μιας αντίπαλης σχέσης και η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό συστατικό της στρατηγικής. Οι τυχαίοι παραβάτες – όπως κάποιος που αγόρασε ένα θέμα ιστότοπου με εικόνα που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν μακροπρόθεσμοι πελάτες, αλλά αυτό είναι απίθανο με μια επιθετική προσέγγιση.

«Σε ένα εκπληκτικό ποσοστό των εικόνων που χρησιμοποιούνται στο Διαδίκτυο γίνεται κατάχρηση, είτε μιλάμε για εσκεμμένα μη αδειοδοτημένες φωτογραφίες είτε τυχαίες χρήσεις, είτε για εφάπαξ είτε για επαναλαμβανόμενους παραβάτες. Η ίδρυση του Small Claim Courts [στις ΗΠΑ] ήταν ένα τεράστιο βήμα για την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τους δημιουργούς περιεχομένου», δήλωσε ο CEO της Dreamstime, Serban Enache. «Παρόλα αυτά, οι παραβάσεις είναι δύσκολο να χειριστούν διεθνώς και οι νομικές διαδικασίες είναι δύσκολο να τις χειριστούν μεμονωμένοι δημιουργοί. Προσφέρουμε ένα εργαλείο που βασίζεται σε έναν ήδη υπάρχοντα κατάλογο εικόνων και φτάνει σε όλο τον κόσμο για να εκπαιδεύσει τα πνευματικά δικαιώματα και να παρέχει εύλογες λύσεις διευθέτησης προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω νομικές ενέργειες για δημιουργούς περιεχομένου και παραβάτες».

 

Spread the love