Sunday, June 16, 2024
Photo Wall ChoicesΚάμερες

Κυκλοφορεί τέλη Σεπτέμβρη η νέα FUJIFILM GFX100 II

Η FUJIFILM  ανακοινώνει την κυκλοφορία της νέας “FUJIFILM GFX100 II” (GFX100II) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Θα είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά GFX mirrorless ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που ενσωματώνουν τις μεγάλες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αισθητήρας εικόνας περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος από έναν αισθητήρα πλήρους κάδρου 35 mm.

Το GFX100 II διαθέτει τον πρόσφατα αναπτυγμένο αισθητήρα εικόνας υψηλής ταχύτητας 102MP “GFX 102MP CMOS II HS” και τη μηχανή επεξεργασίας εικόνας υψηλής ταχύτητας “X-Processor 5” για απόδοση έως και διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης σήματος σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο. Είναι ένα νέο κορυφαίο μοντέλο που προσφέρει την υψηλότερη απόδοση λήψης ριπής, αυτόματης εστίασης και βίντεο στην ιστορία της σειράς GFX.

Η GFX100 II διαθέτει ανώτερη ποιότητα εικόνας χάρη στη χρήση του αισθητήρα μεγάλου φορμά. Είναι η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή mirrorless της σειράς GFX που διαθέτει AF ανίχνευσης θέματος που βασίζεται σε AI, που αναπτύχθηκε με την τεχνολογία Deep Learning, καθώς και τον πιο πρόσφατο αλγόριθμο προγνωστικής AF. Η απόδοση της λειτουργίας ριπής έχει επίσης βελτιωθεί από το τρέχον μοντέλο σε ​​8,0 καρέ ανά δευτερόλεπτο και η απόδοση σταθεροποίησης έχει βελτιωθεί σε πέντε άξονες οκτώ στοπ για να διευρύνει το εύρος των ειδών για τη σειρά GFX από τη μόδα, εμπορικές κατηγορίες και κατηγορίες τοπίου έως τη φωτογραφία αθλητικών και ειδήσεων, όπου η απόδοση υψηλής ταχύτητας είναι απαραίτητη.

Η χρήση του νέου αισθητήρα οδήγησε επίσης σε σημαντική βελτίωση της ικανότητας εγγραφής βίντεο. Η GFX100 II είναι η πρώτη κάμερα της σειράς GFX που υποστηρίζει βίντεο 8K/30P και μπορεί επίσης να εγγράψει εσωτερικά βίντεο 4K/60P 4:2:2 10-bit. Επιπλέον, προσφέρει τις νέες λειτουργίες «Μορφή βίντεο» για να επιτρέψει την εγγραφή βίντεο σε πολλαπλές μορφές, όπως Premista, 35 χιλιοστά και αναμορφική (35 χιλιοστά) με τον προσαρμογέα βάσης. Η εγγραφή βίντεο σε διάφορες καταστάσεις καλύπτεται από τη βελτιωμένη ταχύτητα ανάγνωσης του αισθητήρα και την παρακολούθηση AF, η οποία παρακολουθεί αυτόματα ένα θέμα για να το διατηρεί εστιασμένο.

Το σώμα της κάμερας είναι εξοπλισμένο με θύρα Ethernet καθώς και ακροδέκτες HDMI Type A και USB-C για να διευρύνει σημαντικά τη συνδεσιμότητα με εξωτερικές συσκευές για διάφορους συνδυασμούς περιφερειακών. Επιπλέον, το EVF υψηλής μεγέθυνσης, υψηλής ευκρίνειας που εξασφαλίζει υψηλή ορατότητα και τη λειτουργική ομορφιά του σχεδιασμού του αμαξώματος, υποστηρίζουν μια άνετη εμπειρία λήψης για επαγγελματίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές.

 

 

Η GFX100 II είναι εξοπλισμένη με τον πρόσφατα αναπτυγμένο αισθητήρα εικόνας 102MP “GFX 102MP CMOS II HS”, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για τη διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης σήματος σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο για συνεχή λήψη έως και 8,0 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν ριπής λήψεις σε πολύ γρήγορα διαστήματα εντελώς χωρίς άγχος, χάρη επίσης στην ενισχυμένη μνήμη buffer. Στον τομέα της αθλητικής φωτογραφίας, που προηγουμένως ήταν δύσκολος με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς GFX, η GFX100 II εκμεταλλεύεται καθοριστικές φωτογραφικές στιγμές διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ευκρίνεια και την υψηλή ποιότητα εικόνας συνώνυμα με τον αισθητήρα μεγάλου φορμά.

Η χρήση ενός βελτιωμένου αλγόριθμου εξέλιξε την αυτόματη εστίαση προσώπου / ματιών και εισήγαγε την αυτόματη εστίαση ανίχνευσης θέματος βάσει AI, που αναπτύχθηκε με τεχνολογία βαθιάς μάθησης για την ανίχνευση ζώων, πτηνών, αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, ποδηλάτων, αεροπλάνων, τρένων, εντόμων και drones. Ένα στοχευμένο θέμα παρακολουθείται αυτόματα ενώ διατηρείται σε εστίαση, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εστιάζουν στις ευκαιρίες κλείστρου και στο καδράρισμα.  Ο εξελιγμένος αλγόριθμος πρόβλεψης AF παρέχει πρόσθετη ευκολία στους χρήστες σε αθλητικές φωτογραφίες, για παράδειγμα, η οποία απαιτεί προηγμένη δυνατότητα παρακολούθησης για την παρακολούθηση ενός θέματος που κινείται γρήγορα μέσα στο κάδρο.

Η κάμερα είναι εξοπλισμένη με EVF υψηλής μεγέθυνσης και υψηλής ευκρίνειας 9,44 εκατομμυρίων κουκκίδων με μεγέθυνση 1,0x. Καταστέλλει την παράλλαξη και την παραμόρφωση που συνήθως συμβαίνει όταν μια θέση των ματιών μετατοπίζεται κατά τη χρήση του σκόπευτρου, παρέχοντας έτσι αστρική ορατότητα. Το EVF διαθέτει ομαλό ρυθμό καρέ ανανέωσης περίπου. 120 fps για να προσδιορίσετε με ακρίβεια τις γρήγορες κινήσεις ενός θέματος.

 

Η βελτίωση στη δομή των εικονοστοιχείων ενίσχυσε τα κορεσμένα ηλεκτρόνια του νέου αισθητήρα, επιτρέποντας έτσι τη χρήση του ISO80 ως μη εκτεταμένης ευαισθησίας. Όταν η ευαισθησία του αισθητήρα έχει ρυθμιστεί στο ISO80, η κάμερα μπορεί να τραβήξει εικόνες σε μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και χαμηλότερο θόρυβο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Οι μικροφακοί του νέου αισθητήρα έχουν βελτιωθεί για να αυξήσουν την απόδοση χρήσης φωτός στις άκρες του αισθητήρα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα εικόνας και την ακρίβεια AF στις άκρες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Η GFX100 II έρχεται με μια νέα λειτουργία προσομοίωσης φιλμ που ονομάζεται “REALA ACE“, η οποία προσφέρει πιστή αναπαραγωγή χρωμάτων και τονικότητα υψηλής αντίθεσης. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν από 20 λειτουργίες προσομοίωσης φιλμ για να δώσουν στις εικόνες μια ποικιλία από διακριτικούς τόνους, σαν να επιλέγουν ένα κατάλληλο φιλμ φωτογραφίας.

Η κάμερα διαθέτει τη λειτουργία Pixel Shift Multi-Shot, η οποία επιτρέπει την ανάλυση 4x και την πιστή αναπαραγωγή χρωμάτων. Η λειτουργία ελέγχει τον μηχανισμό In-Body Image Stabilization (IBIS) σε προχωρημένο επίπεδο για να μετατοπίζει τον αισθητήρα εικόνας κατά 0,5 pixel κάθε φορά και να τραβήξει 16 εικόνες RAW σε γρήγορη διαδοχή. Το αποκλειστικό λογισμικό “Pixel Shift Combiner” χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να συνδυάσει τα 16 αρχεία RAW για να δημιουργήσει μια εικόνα 400MP. Αυτή είναι μια τέλεια επιλογή για εμπορική φωτογραφία ή ψηφιακή αρχειοθέτηση πολιτιστικών αγαθών.

 

Αυτό είναι το πρώτο μοντέλο της σειράς GFX με δυνατότητα εγγραφής βίντεο 8K/30P. Μπορεί επίσης να εγγράψει εσωτερικά βίντεο 4K/60 4:2:2 10-bit, επιδεικνύοντας σημαντική βελτίωση στην απόδοση βίντεο χάρη στη χρήση του νέου αισθητήρα.

Οι χρήστες μπορούν να κινηματογραφήσουν ένα κινούμενο θέμα με φυσικό τρόπο λόγω της αυξημένης ταχύτητας ανάγνωσης του αισθητήρα και της καταστολής του φαινομένου του ρολού. Το μη εκτεταμένο ISO100 είναι επίσης διαθέσιμο στη λειτουργία βίντεο για να προσφέρει ακόμα υψηλότερη ποιότητα εικόνας σε πλάνα βίντεο.

Η GFX100 II υποστηρίζει τρεις κωδικοποιητές Apple ProRes*9, δηλαδή Apple ProRes 422 HQ, Apple ProRes 422 και Apple ProRes 422 LT. Κατά τη λήψη σε Apple ProRes, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει εγγραφή βίντεο μεσολάβησης, όπως το Apple ProRes 422 Proxy, το οποίο μειώνει τον φόρτο εργασίας επεξεργασίας βίντεο για να βελτιστοποιήσει τη συνολική ροή εργασίας από τη μαγνητοσκόπηση έως τη μεταπαραγωγή.

Η κάμερα διαθέτει λειτουργίες Video Format, επιτρέποντας την εγγραφή βίντεο σε πολλαπλές μορφές, όπως Premista, 35mm και αναμορφική (35mm) με τον προσαρμογέα βάσης.
Προστέθηκε η λειτουργία παρακολούθησης AF για εγγραφή βίντεο. Οι χρήστες μπορούν να αγγίξουν την οθόνη για να καθορίσουν ένα θέμα που θα παρακολουθείται κατά τη βιντεοσκόπηση στη λειτουργία AF-C + Wide / Tracking AF. Αυτό επιτρέπει στην κάμερα να παρακολουθεί το σωστό θέμα σε καταστάσεις όπου πολλά θέματα βρίσκονται στο κάδρο.
Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφική μηχανή της σειράς GFX που διαθέτει F-Log2 με δυναμικό εύρος διευρυμένο έως και 14+ στάσεις. Αυτή η βελτίωση επιτρέπει την εγγραφή βίντεο με εμπλουτισμένη τονικότητα, διευρύνοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες μετά την παραγωγή.

Η GFX100 II μπορεί να παράγει έως και 8K/30P βίντεο 12-bit σε δεδομένα RAW μέσω HDMI. Η κάμερα μπορεί να εγγράψει βίντεο σε μορφή Apple ProRes RAW όταν χρησιμοποιείται με την οθόνη NINJA V+ της ATOMOS και σε μορφή Blackmagic RAW όταν χρησιμοποιείται με την οθόνη “Video Assist 12G” της Blackmagic Design.

Η κάμερα υποστηρίζει συγχρονισμό κωδικών χρόνου με το ATOMOS AirGlu™ BT. Αυτό επιτρέπει τον απρόσκοπτο συγχρονισμό κωδικών χρόνου με πολλές κάμερες, ικανοποιώντας τη ζήτηση από διάφορες τοποθεσίες παραγωγής βίντεο.

Το σώμα της κάμερας είναι εξοπλισμένο με θύρα Ethernet καθώς και ακροδέκτες HDMI Type A και USB-C για να διευρύνει σημαντικά τη συνδεσιμότητα με εξωτερικές συσκευές για διάφορους συνδυασμούς περιφερειακών.

Ένας εξωτερικός SSD μπορεί να συνδεθεί μέσω USB-C για την εγγραφή φωτογραφιών και δεδομένων βίντεο απευθείας στην εξωτερική SDD σε οποιαδήποτε λειτουργία ή μορφή, συμπεριλαμβανομένων 4K/60P και 8K/30P*12.

Η κάμερα υποστηρίζει την υπηρεσία cloud “Frame.io Camera to Cloud“, έτσι ώστε τα αρχεία Proxy της Apple ProRes και μια ποικιλία άλλων αρχείων βίντεο να μπορούν να μεταφορτωθούν απευθείας στο Frame.io, βελτιστοποιώντας έτσι εντυπωσιακά τη ροή εργασίας από τη λήψη έως την επεξεργασία.

Η κάμερα είναι εξοπλισμένη με δύο υποδοχές καρτών που υποστηρίζουν κάρτες CFExpress™ Type B*13 και SD. Η χρήση κάρτας CFExpress™ Type B με γρήγορη ταχύτητα εγγραφής αναδεικνύει την πλήρη απόδοση βίντεο του GFX100 II.

Τα μεταδεδομένα IPTC μπορούν να προστεθούν στις εικόνες κατά τη λήψη. Τα μεταδεδομένα μπορούν να ελεγχθούν και να επεξεργαστούν στην εφαρμογή ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής “FUJIFILM XApp”.

Η GFX100 II διαθέτει νέο μηχανισμό IBIS. Χρησιμοποιεί πληροφορίες εικόνας για να ανιχνεύσει το κούνημα της κάμερας για βελτιωμένη ακρίβεια σταθεροποίησης για να επιτύχει απόδοση σταθεροποίησης πέντε αξόνων έως και οκτώ στοπ, την καλύτερη μεταξύ των καμερών Fujifilm. Οι χρήστες μπορούν να φωτογραφίζουν με το χέρι με ευκολία ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως το νυχτερινό τοπίο.

Το σώμα της κάμερας έχει σχεδιαστεί με πολλαπλές βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα επιδιώκοντας την πρακτικότητα. Η νέα υφή BISHAMON-TEX™ χρησιμοποιείται για να μεγιστοποιήσει το κράτημα της κάμερας όταν κρατιέται στο χέρι σε διάφορες γωνίες. Το επάνω πλαίσιο είναι ελαφρώς κεκλιμένο προς τον χρήστη, έτσι ώστε οι ρυθμίσεις της κάμερας να μπορούν να ελεγχθούν με ελάχιστη κίνηση των ματιών. Η δευτερεύουσα οθόνη LCD στο επάνω μέρος είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα μοντέλα με ενημερωμένη σχεδίαση GUI για βελτιωμένη ορατότητα.

Η λειτουργικότητα διαφόρων κουμπιών έχει βελτιωθεί και τρία κουμπιά Fn με προηγμένη λειτουργικότητα έχουν προστεθεί στο επάνω μέρος της λαβής, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στις αλλαγές των συνθηκών λήψης.

 

Spread the love