Wildlife Photographer of the Year: Διάκριση Έλληνα φωτογράφου
Φωτογραφία: AGORASTOS PAPATSANIS, TONY WU, WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR
Το μεγάλο βραβείο κέρδισε η Αμερικανίδα Κάριν Άινερ. Η φωτογραφία της καταγράφει την στιγμή που ένα σμήνος κηφήνων προσπαθεί να γονιμοποιήσει μια μέλισσα.
Κάθε χρόνο στις ερήμους των νότιων ΗΠΑ, μοναχικές μέλισσες κάκτων συγκεντρώνονται σε τεράστιους αριθμούς.
Σε αυτές τις περιοχές , οι αρσενικές μέλισσες είναι σε επιφυλακή για κάθε ευκαιρία να βρουν σύντροφο. Μόλις ένα θηλυκό βγαίνει από το λαγούμι του από το έδαφος, τα αρσενικά αγωνίζονται για να το φτάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο σκληρός ανταγωνισμός δημιουργεί μια σφαίρα μελισσών καθώς τα αρσενικά προσπαθούν να φτάσουν το μοναχικό θηλυκό, παλεύουν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν την ευκαιρία τους να γίνουν ο πατέρας της επόμενης γενιάς.
Η Rosamund ‘Roz’ Kidman Cox, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Wildlife Photographer of the Year, λέει: «Τα φτερά στριφογυρίζουν, τα εισερχόμενα αρσενικά μπαίνουν στο σπίτι πάνω στη σφαίρα των μελισσών που βουίζουν που κυλάει κατευθείαν στη φωτογραφία».
«Η αίσθηση της κίνησης και της έντασης φαίνεται στη μεγέθυνση σε επίπεδο μέλισσας και μετατρέπει τις μικρές μέλισσες κάκτων σε μεγάλους ανταγωνιστές για ένα μόνο θηλυκό».
Το κορυφαίο βραβείο Νεαρός Φωτογράφος Άγριας Ζωής της Χρονιάς 2022 κέρδισε ο Katanyou Wuttichaitanakorn από την Ταϊλάνδη για την εκπληκτική του φωτογραφία μιας φάλαινας Bryde που τρέφεται με αντζούγιες.

Η εικόνα, με τίτλο The Beauty of Baleen, καταγράφει τη στιγμή που η φάλαινα βγήκε στην επιφάνεια, τρεφόμενη με γαύρους κοντά στη βάρκα με την οποία ταξίδευε ο Katanyou. Ενδιαφερόμενος από τα χρώματα και τις υφές της φάλαινας με αντίθεση, τα ούλα και το δέρμα της φάλαινας καθώς έσπαγε την επιφάνεια, ο Katanyou έπιασε αυτή τη σχεδόν αφηρημένη εικόνα του ευγενικού γίγαντα.
«Από τα σαγόνια μιας φάλαινας Bryde βγαίνει αυτή η εκθαμβωτική δημιουργία», λέει η Roz. «Η αιχμηρή λεπτομέρεια των μικροσκοπικών αντζούγιων έρχεται σε αντίθεση με μια αφαίρεση χρώματος με την ύφανση των καστανών μπαλίνι μαλλιών που περικλείονται από έναν καταρράκτη από σταγόνες νερού.»
Ωστόσο, υπάρχει και ελληνική διάκριση στον διαγωνισμό, με τον Αγοραστό Παπατσάνη να παίρνει το βραβείο στην κατηγορία «Φυτά και Μύκητες». Ο Έλληνας φωτογράφος εντόπισε μερικές μορχέλλες στους πρόποδες του Ολύμπου στην Πιερία και έφτιαξε ένα παραμύθι με τον φακό του. Η μορχέλλη η εδώδιμος ανήκει στα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών, αποτελώντας έναν γαστρονομικό θησαυρό και ξεχωρίζει για τη σπογγώδη όψη της.
