«Στήλες της Δημιουργίας»: Η νέα καθαρή εικόνα που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb
Φωτογραφία -NASA
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA απαθανάτισε ένα καταπράσινο, εξαιρετικά λεπτομερές τοπίο – τους εμβληματικούς Πυλώνες της Δημιουργίας – όπου νέα αστέρια σχηματίζονται μέσα σε πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης. Οι τρισδιάστατοι πυλώνες μοιάζουν με μεγαλοπρεπείς βραχώδεις σχηματισμούς, αλλά είναι πολύ πιο διαπερατοί. Αυτές οι στήλες αποτελούνται από διαστρικό αέριο και σκόνη που φαίνονται – κατά καιρούς – ημιδιαφανείς στο εγγύς υπέρυθρο φως.
Η νέα άποψη του Webb για τους Πυλώνες της Δημιουργίας, που έγιναν για πρώτη φορά διάσημοι όταν φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA το 1995, θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανανεώσουν τα μοντέλα σχηματισμού άστρων εντοπίζοντας πολύ πιο ακριβείς αριθμούς νεοσχηματισμένων άστρων, μαζί με τις ποσότητες αερίου και σκόνης στην περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουν να χτίζουν μια σαφέστερη κατανόηση του πώς σχηματίζονται και ξεσπούν τα αστέρια από αυτά τα σκονισμένα σύννεφα για εκατομμύρια χρόνια.
Αν και φαίνεται ότι το υπέρυθρο φως επέτρεψε στο τηλεσκόπιο Webb να «τρυπήσει» τα σύννεφα για να αποκαλύψει μεγάλες κοσμικές αποστάσεις πέρα από τους πυλώνες, δεν υπάρχουν γαλαξίες σε αυτήν την απεικόνιση. Αντίθετα, ένα μείγμα ημιδιαφανούς αερίου και σκόνης γνωστό ως διαστρικό μέσο στο πιο πυκνό μέρος του δίσκου του Γαλαξία μας εμποδίζει την όρασή μας για το βαθύτερο σύμπαν.
Αυτή η σκηνή απεικονίστηκε για πρώτη φορά από το Hubble το 1995 και επανεξετάστηκε το 2014, αλλά πολλά άλλα παρατηρητήρια έχουν επίσης κοιτάξει βαθιά σε αυτήν την περιοχή. Κάθε προηγμένο όργανο προσφέρει στους ερευνητές νέες λεπτομέρειες για αυτήν την περιοχή, η οποία πρακτικά ξεχειλίζει από αστέρια.
Αυτή η πρόσφατη εικόνα από το Webb βρίσκεται μέσα στο τεράστιο νεφέλωμα του Αετού, το οποίο βρίσκεται 6.500 έτη φωτός μακριά.