Thursday, November 14, 2024
FeaturedPhoto Stories

Millennium Camera: Η κάμερα που χρειάζεται 1000 χρόνια για μια φωτογραφία

Ένας πειραματικός φιλόσοφος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έστησε αυτό που ονομάζει Millennium Camera. Πρόκειται για μια συσκευή που είναι σχεδιασμένη για την λήψη μίας και μόνο φωτογραφίας του τοπίου της Tucson της Αριζόνα. Η λήψη της φωτογραφίας θα διαρκέσει 1000 χρόνια.

Η δημιουργός της Millennium Camera, Jonathon Keats, θέλει με αυτό το εγχείρημα να προκαλέσει βαθύτερη σκέψη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και να δείξει πως θα μοιάζει η κοινωνία μας όταν θα μπούμε στον 31ο αιώνα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αρκετά ζοφερή άποψη για το τι βρίσκεται μπροστά,» λέει ο Keats. «Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια θα μπορούσαν να δουν μια έκδοση του Tucson που είναι πολύ χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα, αλλά το γεγονός ότι μπορούμε να το φανταστούμε δεν είναι κακό.»

«Είναι πραγματικά καλό πράγμα, γιατί αν μπορούμε να το φανταστούμε αυτό, τότε μπορούμε επίσης να φανταστούμε τι άλλο μπορεί να συμβεί, και επομένως μπορεί να μας παρακινήσει να αναλάβουμε δράση για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Η κάμερα περιλαμβάνει έναν χαλύβδινο πόλο, με ένα κύλινδρο από χαλκό στην κορυφή. Το φως εισέρχεται από τον κύλινδρο και περνά μέσα από μια τρύπα στο μέγεθος καρφίτσας. Πέφτει πάνω σε ένα φύλλο χρυσού 24 καρατιών και στην συνέχεια σε μια επιφάνεια επεξεργασμένη με μια χρωστική ουσία λαδιού που ονομάζεται rose madder.

Ο Keats μπορεί μόνο να μαντέψει πως τα υλικά που χρησιμοποιεί θα αλλάξουν από την πάροδο του χρόνου, ώστε να αφήσουν πίσω μια αναγνωρίσιμη εικόνα. Ο χρυσός είναι γνωστό πως δεν μεταβάλλεται αρκετά με την πάροδο του χρόνου, όμως η επίστρωση της χρωστική ουσίας θα αλλάξει, από τους επαναλαμβανόμενους κύκλους φωτός που θα δέχεται.

Κοντά σε μονοπάτι πεζοπορίας στο Tumamoc Hill, με θέα στο Tucson, η κάμερα συνοδεύεται από μια ειδοποίηση που ενθαρρύνει τους περαστικούς να σκεφτούν τι η επόμενη χιλιετία μπορεί να κρατήσει.

Όταν και αν αποκαλυφθεί η τελική εικόνα, μετά από 1000 χρόνια, τα στατικά σημεία θα φαίνονται καθαρά, ενώ όλα όσα αλλάζουν θα δημιουργούν πιο φανταστικές και περίεργες μορφές, όπως ακριβώς γίνεται με την μεγάλη έκθεση στις κάμερές μας.

Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ότι το περίγραμμα του φυσικού τοπίου θα αποτυπωθεί έντονα, ενώ ο αριθμός και ο σχεδιασμός των κτιρίων στο πλάνο θα αλλάξουν με τους αιώνες.

“Σε καμία περίπτωση η κάμερα δεν κάνει δήλωση για την ανάπτυξη – για το πώς πρέπει να χτίσουμε την πόλη ή να μην προχωρήσουμε,” λέει ο Keats. “Έχει δημιουργηθεί για να μας προσκαλέσει να κάνουμε ερωτήσεις και να συζητήσουμε και να προσκαλέσουμε την προοπτική των μελλοντικών γενεών με την έννοια ότι είναι στο μυαλό μας.”

Ο Keats παραδέχεται ότι υπάρχουν «τόσοι πολλοί λόγοι» γιατί η Κάμερα Millennium μπορεί να μην λειτουργεί όπως προβλεπόταν: κανείς δεν έχει κατασκευάσει μια κάμερα όπως αυτή στο παρελθόν, και θα μπορούσε ακόμη και να αφαιρεθεί από τις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, η πρόθεση είναι να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 3023.

Το πως θα είναι η ζωή σε 1000 χρόνια δεν είναι κάτι εύκολο να φανταστούμε, όμως το πείραμα έχει ενδιαφέρον και ήδη μας έχει βάλει σε σκέψεις για το πως θα είναι ο κόσμος μετά από τόσα πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως το εγχείρημα του Keats έχει ήδη πετύχει τον στόχο του.

Πηγή techmaniacs.gr/ sciencealert.com

Spread the love