Friday, January 24, 2025
BlogFeaturedPhoto StoriesVideo Stories

H πρώτη κοντινή φωτογραφία από τον πλανήτη Ερμή από την αποστολή BepiColombo

Μια όμορφη ακολουθία 53 εικόνων που ελήφθησαν από τις κάμερες της αποστολής ESA/JAXA BepiColombo καθώς το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε την πρώτη του κοντινή πτήση στον πλανήτη -προορισμό, Ερμή την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η συλλογή περιλαμβάνει εικόνες από τις δύο από τις τρεις κάμερες παρακολούθησης (MCAM) επί της μονάδας Mercury Transfer Module, η οποία παρέχει ασπρόμαυρα στιγμιότυπα σε ανάλυση 1024 x 1024 pixel.

Η ακολουθία ανοίγει με τις πλησιέστερες εικόνες που αποκτήθηκαν από τις κάμερες παρακολούθησης, MCAM-2 και MCAM-3, που λήφθηκαν σε απόσταση περίπου 1000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη. Η πλησιέστερη προσέγγιση στα 199 χιλιόμετρα πραγματοποιήθηκε περίπου πέντε λεπτά νωρίτερα, στις 23:34:41 UTC.

Σε γενικές γραμμές, η κάμερα παρακολούθησης, MCAM-2 έδειχνε προς το βόρειο ημισφαίριο του Ερμή, ενώ η MCAM-3 προς το νότιο ημισφαίριο. Στις κοντινές εικόνες, είναι δυνατό να εντοπιστούν κρατήρες, κηλίδες και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά που ο BepiColombo θα μελετήσει λεπτομερέστερα ακόμα μια φορά όταν βρεθεί πάλι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στα τέλη του 2025.

 

Το τελευταίο μέρος της συλλογής απεικονίζει την αποχώρηση του BepiColombo από τον Ερμή καθώς το διαστημόπλοιο άλλαξε στάση κατά μήκος της τροχιάς του, δίνοντας την εντύπωση ότι η φαινομενική κίνηση του Ερμή αλλάζει κατεύθυνση. Η τελική εικόνα λήφθηκε στις 03:03:49 UTC στις 2 Οκτωβρίου από απόσταση περίπου 93 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Η αποστολή BepiColombo έκανε το πρώτο από τα έξι ταξίδια της γύρω από τον Ερμή στις 11:34 μ.μ. (ώρα Γκρίνουιτς) χθες Παρασκευή, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα του πλανήτη για να επιβραδύνει την ταχύτητα του διαστημόπλοιου.

Η κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης ξεκίνησε το 2018, στο ταξίδι της στον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Η αποστολή πήρε το όνομά της από τον Ιταλό επιστήμονα Giuseppe ‘Bepi’ Colombo, ο οποίος θεωρείται ότι βοήθησε στην ανάπτυξη του ελιγμού υποβοήθησης της βαρύτητας, που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Mariner 10 της NASA όταν πραγματοποίησε την αποστολή του στον Ερμή το 1974.

 

Credit: ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO; Music composed and performed by Anil Sebastian and Ingmar Kamalagharan.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *