Το ESA Solar Orbiter καταγράφει τη φωτογραφία του Ήλιου με την υψηλότερη ανάλυση ποτέ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κυκλοφόρησε τη φωτογραφία με την υψηλότερη ανάλυση που έχει τραβηχθεί ποτέ ο Ήλιος, η οποία περιλαμβάνει τον πλήρη δίσκο, την εξωτερική του ατμόσφαιρα και το στέμμα …που μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί ποτέ.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7 Μαρτίου από το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) και είναι ένα μωσαϊκό 25 εικόνων που συνδυάστηκαν μαζί για να δημιουργήσουν μια φωτογραφία 9.148 x 9112 pixel, η οποία είναι περίπου 83 megapixel, καθιστώντας την, τη φωτογραφία με την υψηλότερη ανάλυση. Ο πλήρης δίσκος του Ήλιου και η εξωτερική ατμόσφαιρα δεν έχουν καταγραφεί ποτέ.
«Για σύγκριση, αυτή η εικόνα έχει ανάλυση που είναι δέκα φορές καλύτερη από αυτή που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη τηλεόρασης 4K», λέει η ESA.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μήκος κύματος 17 νανόμετρων, το οποίο βρίσκεται στην ακραία υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Δείχνει την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή και ως στέμμα, η οποία έχει θερμοκρασία περίπου ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.
Η ESA συμπεριέλαβε επίσης μια εικόνα της γης στη φωτογραφία για να δείξει την κλίμακα του ήλιου. Η Γη διακρίνεται στην επάνω δεξιά γωνία της φωτογραφίας.
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν το Solar Orbiter ήταν περίπου 75 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο, που είναι περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ της Γης και του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος. Η ESA λέει ότι το τηλεσκόπιο του EUI τραβάει φωτογραφίες σε τόσο υψηλή χωρική ανάλυση που χρειάστηκαν 25 μεμονωμένες φωτογραφίες για να καλύψει ολόκληρο τον Ήλιο, εξ ου και η τεράστια τελική ανάλυση.
«Τραβηγμένες η μία μετά την άλλη, η πλήρης εικόνα τραβήχτηκε σε διάστημα άνω των τεσσάρων ωρών, επειδή κάθε πλακίδιο διαρκεί περίπου 10 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που το διαστημόπλοιο δείχνει από το ένα τμήμα στο άλλο», εξηγεί η ESA.
Η ESA επισημαίνει ότι στη θέση 2 η ώρα (η οποία είναι κοντά στην εικόνα της Γης στη φωτογραφία) καθώς και στη θέση της 8ης ώρας στις άκρες του Ήλιου, μπορεί να φανεί αυτό που ονομάζει «σκοτεινά νήματα». που προεξέχει μακριά από την επιφάνεια. Αυτές οι περιοχές είναι επιρρεπείς σε εκρήξεις, οι οποίες στέλνουν τεράστιες ποσότητες στεφανιαίου αερίου στο διάστημα και δημιουργούν καταιγίδες «διαστημικού καιρού».
Εκτός από την υπέρυθρη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, το Solar Orbiter της ESA κατέγραψε επίσης μετρήσεις θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας το όργανο Spectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE). Αυτό το όργανο λαμβάνει πολλές εικόνες σε διαφορετικά μήκη κύματος ταυτόχρονα που αντιστοιχούν στα διαφορετικά στρώματα της κατώτερης ατμόσφαιρας του Ήλιου.
Τα διαφορετικά χρώματα αποκαλύπτουν διαφορετικές θερμοκρασίες: το μωβ αντιστοιχεί σε αέριο υδρογόνο σε θερμοκρασία 10.000 βαθμών Κελσίου, το μπλε στον άνθρακα στους 32.000 βαθμούς Κελσίου, το πράσινο στο οξυγόνο στους 320.000 βαθμούς Κελσίου και το κίτρινο στο νέον στους 630.000 βαθμούς Κελσίου.
«Αυτό θα επιτρέψει στους ηλιακούς φυσικούς να εντοπίσουν τις εξαιρετικά ισχυρές εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα στο στέμμα μέσα από τα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα», λέει η ESA, εξηγώντας γιατί αυτές οι εικόνες είναι σημαντικές. «Θα τους επιτρέψει επίσης να μελετήσουν μια από τις πιο αινιγματικές παρατηρήσεις για τον Ήλιο: πώς ανεβαίνει η θερμοκρασία μέσα από τα ανερχόμενα ατμοσφαιρικά στρώματα».
Το Solar Orbiter θα τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες τα επόμενα χρόνια καθώς θα πετάει επανειλημμένα πιο κοντά στον Ήλιο…